Blog

Jak dbać o garnki ze stali nierdzewnej?

garnki ze stali nierdzewnej

Garnki to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Podczas ich wyboru zwracamy uwagę przede wszystkim na wygląd, wielkość, kształt, a także tworzywo, z jakiego zostały wykonane. Z praktycznego punktu widzenia ta ostatnia kwestia wydaje się najważniejsza, gdyż wpływa na trwałość, wytrzymałość oraz komfort codziennego użytkowania. Obecnie na rynku dostępne są garnki wykonane z różnych materiałów, przy czym bardzo dużą popularnością i uznaniem klientów cieszy się przede wszystkim stal nierdzewna.

Ty też posiadasz garnki ze stali nierdzewnej? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł, w którym przedstawiamy najważniejsze zasady ich prawidłowego użytkowania oraz pielęgnacji.

Główne zasady użytkowania i pielęgnacji garnków ze stali nierdzewnej

  • Przed pierwszym użyciem warto dokładnie umyć garnki w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Po dokładnym osuszeniu należy zagotować w nich wodę.
  • Do gorącego garnka, w którym przed chwilą gotowaliśmy, nie powinniśmy wlewać od razu zimnej wody. Należy odczekać, aż garnek nieco ostygnie.
  • Sól należy dodawać do wody dopiero w momencie, gdy zaczyna ona wrzeć. Nie powinniśmy dodawać soli do zimnej wody, gdyż może to doprowadzić do odbarwień i mikrouszkodzeń.
  • Garnki ze stali nierdzewnej myjemy delikatną, miękką gąbką. Nie używamy do tego drucianych myjek. Trzeba też unikać żrących środków, a także preparatów czyszczących w postaci granulek. Najlepiej sięgnąć po delikatne detergenty.
  • Jeśli do resztki jedzenia przywarły do powierzchni i nie jesteśmy w stanie ich usunąć podczas pierwszego mycia, najlepiej przez pewien czas namoczyć garnek. Dzięki temu łatwiej i szybciej pozbędziemy się problematycznych zabrudzeń.
  • Po umyciu zawsze należy dokładnie osuszyć garnek i wypolerować powierzchnię delikatną ściereczką. W ten sposób unikniemy nieestetycznych zacieków.
  • Niekiedy na powierzchni garnków pojawia się biały nalot, który stanowi kamień wytrącający się podczas gotowania oraz osady soli mineralnych. Można go szybko usunąć, przecierając powierzchnię miękką szmatką nasączoną roztworem wody z kwaskiem cytrynowym (ewentualnie sokiem z cytryny) lub octem.
  • W sklepach bez problemu znajdziemy też specjalne preparaty przeznaczone do czyszczenia stali nierdzewnej.
  • W celu konserwacji stali nierdzewnej można nacierać powierzchnię garnków olejem spożywczym.
  • Korzystając z kuchenek gazowych, trzeba uważać, aby ogień nie wychodził poza dno naczynia, gdyż w ten sposób mogą powstawać trudne do usunięcia przebarwienia.
  • Nigdy nie należy podgrzewać pustych lub tylko w niewielkim stopniu zapełnionych garnków.
  • Gęste potrawy trzeba regularnie mieszać, aby nie przywarły do naczynia lub nie doszło do ich przypalenia.