Blog

Historia porcelany w pigułce

porcelana

Porcelana jest uważana za najszlachetniejszą ceramikę. Cieszy się dużą popularnością i uznaniem już od wielu wieków. Ta biała masa została wynaleziona w Chinach w VII wieku i od tego czasu nieustannie jest przedmiotem pożądania wielu ludzi. Herbata czy kawa pita z porcelanowych filiżanek zyskuje na smaku, dlatego miłośnicy tych trunków darzą ją szczególnym uznaniem.


Początki porcelany


W VII wieku w Chinach doszło do wynalezienia tej cudownej białej masy. Nie znamy dokładnej historii, ale krąży legenda, która głosi, że w czasach, gdy wyplatano tylko koszyki z wikliny, jeden człowiek wpadł na pomysł, aby oblepić jeden z koszyków papką z gliny, a następnie podpalić. Efekty tego eksperymentu wprawiły wszystkich w zdumienie, bo po spaleniu wiklinowego koszyka została tylko twarda niczym skała skorupa. To właśnie ten moment można uznać za początki porcelany. Z biegiem lat zrezygnowano z używania wiklinowych szkieletów i zaczęto tworzyć coraz bardziej skomplikowane wzory z samej gliny poddawanej obróbce cieplnej.


Początkowo porcelana była produkowana na potrzeby dworu cesarskiego, później stała się popularna także w Japonii. Do Europy trafiła dopiero w XIII wieku dzięki podróżom po Chinach, które odbywał wtedy Marco Polo. Do dzisiaj kojarzy się nam z elegancją i często jest (tak jak dawniej) wyznacznikiem statusu społecznego.


Czym jest porcelana?


Porcelana to biała, delikatnie transparentna i plastyczna masa. W jej skład wchodzi glinka kaolinowa, kwarc oraz skaleń. Tą mieszankę poddaje się dwukrotnemu procesowi wypalania. Pierwsze wypalanie odbywa się w temperaturze nie wyższej niż 1000°C, następnie pokrywa się ją szkliwem i wypala po raz drugi – w temperaturze przewyższającej 1000°C.


Porcelana cechuje się niską nasiąkliwością, doskonałymi właściwościami dielektrycznymi, wysoką wytrzymałością mechaniczną oraz nieprzepuszczalnością cieczy i gazów.
Proces produkcji porcelany nie uległ prawie żadnym zmianom od czasów jej wynalezienia. Można wyróżnić dwa rodzaje porcelany: miękką i twardą. Jej stopień twardości zależy od tego, który z minerałów przeważa w danej mieszance.